voor bedrijven & consumenten in NL en BE

Montage van telescopische geleiders en rails van Chambrelan in een voertuig

Bent u de trotse eigenaar van een bedrijfsvoertuig, bestelwagen of camper? Rijdt u een hulpverleningsvoertuig zoals een ambulance of brandweerwagen, een bestelwagen met uw werkgereedschap, of, wat minder gebruikelijk is, een vrachtwagen voor het vervoer van dieren?

En hebt u ooit tijdens een trein- of tramrit de installatie opgemerkt van glijdende of lineaire uitrustingen om de ergonomie van het gebruik of het onderhoud te verbeteren?

Om uw werk- en/of verplaatsingsmethodes te vereenvoudigen, wilt u uw voertuig uitrusten om de toegang tot de inhoud ervan te vergemakkelijken.

Wij nodigen u uit om op deze pagina te ontdekken hoe onze Chambrelan telescopische geleiders en lineaire geleiders in elk type voertuig toe te passen zijn.

 

1 - Telescopische geleider of lineaire geleider?

Wanneer u uw voertuig wilt uitrusten, is er in eerste instantie maar één vraag: liever een Telescopische geleider of een lineaire geleiderail? Maar wat is het verschil tussen de twee?

A - Telescopische geleider

Met een telescopische geleider, ook wel kogelschuif of schuiflade genoemd, kan een lade worden uitgetrokken.

Het bestaat uit elementen die over kogellagers glijden.  Deze schuifrails zijn verkrijgbaar in verschillende verlengingen (gedeeltelijke, totale of over-uittrekbaar) en passen zich aan de gewenste slag van uw assemblage aan!

B - Lineaire geleider

De belangrijkste functie van een lineaire geleider, ook wel rail of lineaire geleider genoemd, is geleiden, niet verlengen! Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een deur of een machinebeveiliging te geleiden. 

Met de in de rail geplaatste kussentjes (kogelomloopsysteem of rolgeleiding) zal het te verplaatsen toestel zich op een gecontroleerde lineaire manier van het ene punt naar het andere verplaatsen.


2 - Voorbeelden van toepassingen in een voertuig

Nu u de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen telescopische en lineaire geleidingen kent, laten we eens kijken naar enkele mogelijke toepassingen in een voertuig. Wij beschrijven de meest gebruikelijke oplossingen voor het ontwerpen van voertuigen:

A - Hulpverleningsvoertuigen

- Inrichting van toegangshellingen voor de opvang van personen met beperkte mobiliteit
- Stretchers uit
- Laden of uittrekbladen: voor een ergonomisch en ruimtebesparend ontwer
- Toegang tot de laden aan de bovenkant dankzij het uittrek-en kantelmechanisme.

B - Bedrijfsvoertuigen, zoals bestelwagens of vrachtwagens

- SAfscheidingspaneel voor dieren: in een paardentrailer bijvoorbeeld om de dieren van elkaar te scheiden, kunnen panelen op lineaire rails worden geïnstalleerd,
- Uittrekhulpsysteem: met behulp van telescopische rails neemt u alle onderhouds- en reparatiemechanismen die u nodig hebt (ladder, lier, gereedschap) mee in uw bestelwagen of minibus.

C - Openbaar vervoer

- Telescopische treden of trappen: om gemakkelijk op en af te stappen in een trein of tram,
- Afzuiging van motorkappen, accubakken of gereedschapskisten voor het onderhoud van spoorvoertuigen,
- Verstelling van zitplaatsen en armleuningen voor het vervoer van personen
- Openen van toegangsschuifdeuren door middel van geleiders of lineaire geleiders

D - Recreatie voertuigen

- Uitrusting van een 4X4: lineaire oprijplaten voor het verplaatsen en installeren van een motorfiets, motorcross, fiets, etc. Met behulp van geleiderails!
- Inrichting van een camper of bestelwagen: om nog meer ruimte te besparen: keukenblokken, wasbakken, kookplaten, etc.
- Voor ijssalon, food-truck of bestelwagen/kermiskraam: denk aan telescopische geleiders om uw fronten en toonbanken uit te klappen!


3 - Voorbeelden van aanbevolen geleiders in een voertuig

U bent vertrouwd met de bijzonderheden van de Chambrelan ladegeleiders en geleiderails; en u hebt de verschillende mogelijke en haalbare indelingen van voertuigen voor ogen.

Dus, welke geleider of rail moet worden gebruikt om de ideale montage voor uw project te bereiken?

Hier zijn twee voorbeelden van onze rails die bijzonder geschikt zijn voor de beperkingen van voertuiginstallatie:

A - Ladegeleider voor zwaar gebruik RA7R

De telescopische kogellagerschuif RA7R bestaat uit 3 elementen. Dit betekent dat de schuif volledig wordt uitgeschoven (100% slag).

Het is gemaakt van koud getrokken gegalvaniseerd staal. Om de weerstand van deze geleider te versterken,

- In de kogelkooien zijn versterkende kogels geïntegreerd die de torsiekrachten opvangen
- Het is gesynchroniseerd: het openen gebeurt sequentieel om de inspanning voor het in gang zetten te verminderen

Zo heeft de RA7R een belasting tot 355kg per rechtstandig gemonteerde geleider!

B - Lineaire spoorstaaf E50

Deze geleiderail is verkrijgbaar in gegalvaniseerd getrokken staal. Op verzoek kan hij worden uitgerust met een of meer lopers. Elke loopwagen kan een belasting aan tot 240 kg voor de G54 loopwagen en 180 kg voor de G52 loopwagen. Hoe meer loopwagen per rail, hoe groter het draagvermogen. Deze stalen loopwagen zijn gehard door een nitreringsbehandeling.

Deze rail kan als optie worden aangeboden bij:

- Nitriding oppervlaktebehandeling voor grotere weerstand tegen corrosie en trillingen, bijvoorbeeld voor een metrodeur,
- Roestvrijstalen kogelbevestiging voor betere corrosiebestendigheid
- Boren volgens een specifiek plan
- Knip op de lengte van uw keuze
- Volledig roestvrijstalen uitvoering voor hetzelfde draagvermogen
- Aan extreme temperaturen aangepaste vetten en loopwagen

Voor zowel rand- als vlakke montage zal deze rail perfect geschikt zijn voor montage in rechtstandig gemonteerd-, Bodemmontage- of vrijetijdsvoertuigen!


4 - Uittrek- en kantelmechanisme

U wilt de ideale indeling van uw voertuig optimaliseren door alle ruimten te benutten, ook de bovenliggende.

U heeft besloten om uw truck uit te rusten met een schuiflade.

Ja, maar hoe komt u erbij? Chambrelan heeft DE oplossing!

Ergonomisch en bestendig, presenteren wij het uittrek- en kantelmechanisme voor schuivende en kantelende laden!

Wij leveren een complete set voor de installatie van uw schuiflade, klaar voor gebruik!

Dit systeem, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor voertuigen van hulpdiensten en daarom uiterst bestendig is, kan lasten tot 100 kilo dragen!


5 - Dubbele handgreep

Tot slot is er nog één ding waarmee u rekening moet houden om de inrichting van uw voertuig af te ronden: het vergrendelingssystemen van de lade.

Bij een montage in een voertuig adviseren wij de dubbele handgreep te gebruiken! Robuust, bestendig en ERGONOMISCH, ze zijn bestand tegen de meest ruwe toepassingen, zoals in brandweerwagens.

A - Ergonomische handgreep inclusief vergrendeling gesloten positie

De DHF Ergonomische handgreep vergrendeling gesloten zorgt voor een vergrendeling van de schuiflade wanneer de lade gesloten is.

Hij is standaard geschikt voor laden met een breedte van 370 mm tot 2100 mm.

Deze handgreep is zeer gebruiksvriendelijk en vergrendelt en ontgrendelt de lade wanneer de gebruiker de centrale knop indrukt, met of zonder beschermende handschoenen en met behulp van één vinger.

B - Ergonomische handgreep inclusief vergrendeling open & gesloten positie

De lade kan niet alleen in gesloten positie worden vergrendeld, maar kan ook in geopende positie worden vergrendeld met de DHVF- Ergonomische handgreep met open en gesloten vergrendeling.

C - Ergonomische handgreep voor bilaterale lades

Ten slotte heedft u de mogelijkheid om een lade met een tweezijdige opening te ontwerpen. Geïnstalleerd op een paar dubbel uittrekbare telescopische geleiders en vergrendeld met de DHFDD Ergonomische handgreep voor lades met bilaterale ontwikkeling kan uw uitrusting aan beide zijden open en in de centrale positie worden vergrendeld.Bent u geïnspireerd om een voertuig montageproject met onze Chambrelan telescopische geleiders en lineaire geleiders uit te voeren?

Neem contact met ons op om het te bespreken!