voor bedrijven & consumenten in NL en BE

Enkele schuifdeur voor de wand

Schuifdeur voor de wand maken?

Schuifdeur voor de wand maken
Heeft u een open verbinding tussen uw woonkamer & keuken, slaapkamer & badkamer of ergens anders in huis? Wij helpen u graag met het realiseren van een bij u passende oplossing. Op deze pagina willen wij u specifiek helpen bij het kiezen van een systeem dat geschikt is voor montage van een enkele schuifdeur voor de wand, zoals te zien is op de illustraties.


Voorwaarden project

Wilt u gebruik maken van deze oplossing, houdt er dan rekening mee dat dit systeem de volgende eigenschappen heeft.

- Minimale deurdikte = 25 mm
- Maximale gewicht van schuifdeur = tot 120 KG per deur
- Voldoende ruimte om de deur naar de zijkant te schuiven

Montage van schuifdeursysteem

1

Kies uw railhoogte

Wij adviseren om de onderzijde van uw rail minimaal 5 cm boven de opening in uw wand te monteren. Dit is om een eventuele licht en tocht kier te voorkomen. U kunt de rail naar wens hoger monteren.

*Heeft u nog geen opening in de wand? Houdt er dan rekening mee, dat u minstens 10 cm vrijhoudt boven uw opening in de wand. In deze 10 cm komt een stukje overlap van uw deur, maar ook de rail zelf en de bevestigingsbeugels.

Tip! Klik op afbeeldingen voor een grotere weergave
2

Bepaal uw deurhoogte

Uw maximale deurhoogte is afhankelijk van de positie van de rail aan de wand.

Deurhoogte = Totale hoogte – 65* mm (zie illustratie ter verduidelijking)
Deurhoogte = De hoogtemaat van uw deur
Totale hoogte = De afstand van bovenzijde rail tot de vloer

*Deze 65mm houdt rekening met:
-Ruimte kier vloer tot onderzijde deur
-Ruimte om deur te stellen tussen bovenzijde deur en rail
-Ruimte voor de rail zelf


Als u al een deur heeft, dan dient u er rekening mee te houden, dat de bovenzijde van uw rail 56mm boven de deurhoogte gemonteerd dient te worden. Dit heeft te maken met de ruimtes tussen de deur, de grond en de rail.

3

Bepaal uw deurbreedte

Met het bepalen van uw deurbreedte dient u rekening te houden met:
-Breedte van deuropening
-Overlap sluitzijde van deur met wand, 1 tot 3 cm, i.v.m. licht en tocht kier
-Overlap openingszijde om de vloergeleider te bevestigen (5cm)

Deurbreedte = Deuropening + 5cm + (1 tot 3)* cm
*Houdt u van minimalistisch, dan is het mogelijk om 1 cm aan te houden, anders adviseren wij u standaard 3 cm te hanteren.

Heeft u al een deur en moet u de deuropening nog maken. Houdt er dan rekening mee dat u de deuropening 8 cm(5cm+3cm) smaller maakt dan uw deur.

4

Stap 4: Monteer rail aan de wand

Voor het monteren van de rails aan de wand leveren wij verstelbare wandbeugels. Voor het bevestigen van de rail aan de wand adviseren wij een bevestigingspunt om de 30 cm, dit zorgt voor een evenredige belasting aan de wand.

Positie van hart rail t.o.v. wand:
Positie hart rail t.o.v. wand = Deurdikte/2 + 5*mm
Vb. deur van 40 mm -> hart rail = 40/2 +5 = 25mm (zie illustratie)
*Deze (minimaal!) 5 mm is ter voorkoming van het aanlopen van de deur.

U kunt de rail afwerken met een afwerklijst, waardoor het schuifdeurmechanisme verborgen wordt, deze afwerklijst kunt u optioneel bestellen in de bestellijst.
Heeft u een holle wand, zoals een gipsplaten muur, dan dient u eerst de muur plaatselijk te versterken* ter hoogte van de bevestigingsklemmen.
Kiest u ervoor om de rail op een andere manier te bevestigen, bijvoorbeeld door een houten balk aan de wand, houdt er dan rekening mee, dat u minimaal 5 mm tussen de deur en de wand moet houden. Dit in verband met het eventueel kromtrekken van de deur.
*Versterken kan bijvoorbeeld door een extra houten balk te bevestigen in de muur op de plek van de bevestigingsklemmen.5

Monteer de deur

Nu u de rail heeft gemonteerd, kunt u de geleverde schuifdeurbevestigingsplaten bevestigen op de bovenzijde van uw deur. Houdt er rekening mee, dat deze een gegeven maat van de rand gemonteerd dienen te worden. Deze ruimte cm heeft u nodig voor een goede gewichtsverdeling en om de eindstop in de rails te monteren.

6

Maak groef in onderzijde schuifdeur

Voordat u de deur op kunt hangen, dient u eerst een groef in de onderzijde van uw deur te maken. Deze groef moet 7 mm breed en min 20 mm diep worden. U kunt deze groef maken met een boven frees, of een cirkelzaag. In deze groef komt de vloergeleider, die ervoor zorgt dat de deur recht blijft hangen en schuiven.

7

Hang uw schuifdeur op

U kunt de deur in de rail hangen door eerst de hang-rol aan de zijkant in de rail te schuiven. Vervolgens draait u de bout (met moer) in de onderzijde van de hang-rol. Tot slot klikt u de schuifdeurbevestigingsplaat in de bout (zoals op de illustratie). U kunt de deur stellen door met een steeksleutel de kop van de bout aan- of losser te draaien. Als de deur op de gewenste hoogte hangt kunt u deze hoogte vastleggen, door de borgmoer aan te draaien.

8

Bevestiging vloergeleider

Bevestig* uw vloergeleider aan de grond, lijn deze uit met de binnenzijde van het kozijn, zodat deze zich niet in deuropening bevindt. Voordat u de geleider vast maakt, controleer met een waterpas of de deur waterpas staat.
*Als u vloerverwarming heeft, adviseren wij de vloergeleider te verlijmen i.p.v. te schroeven.

9

Bevestig de eindstop

Bevestig als laatste de eindstop in de rail, deze voorkomt dat de deur uit de rails kan lopen. U stelt deze juist in, door eerst de eindstop aan de hang-rol te klikken. Vervolgens kunt u met de bout (aangegeven met 1) de klemkracht van de eindstop instellen. Om te bepalen waar u de eindstop vast moet zetten, beweegt u de deur in de uiterste posities. Draai vervolgens de bout (aangegeven met 2) aan om de eindstop vast te zetten aan de rails.

10

Monteer schuifdeurgreep/slot

Het bevestigen van een handgreep op een schuifdeur is anders dan op een conventionele deur. Een normaal handvat belemmerd de deur om volledig te openen. Daarom bieden wij inbouwgrepen aan, deze kunt u optioneel bestellen in de bestellijst.
Om een slot te monteren in een schuifdeur is het noodzakelijk om een extra balk tegen de muur te monteren waar de deur tegenaan loopt. Zonder deze balk kan het slot zich nergens in vastgrijpen.

Er zijn aparte sloten voor schuifdeuren:
- Draaisloten voor in toiletten
- Cilinder sloten voor universele toepassing


Aanbevolen producten

Basic variant vanaf 97,79 euro (incl. btw)
Dit systeem bevat glijlagers.
(b0400-80)

PRO variant vanaf 130,68 euro (incl. btw)
Dit systeem bevat kogellagering en is geruisloos.
(p0500-80)

Softclose Basic variant vanaf 127,51 euro (incl. btw)
Dit systeem bevat glijlagers.
(bs1200-40)

Softclose Basic variant vanaf 136,46 euro (incl. btw)
Dit systeem bevat kogellagering en is geruisloos.
(0500-50-ABS)

**Ironw@re heeft de mogelijkheid om compleet voorbewerkte deuren aan te leveren voor uw situatie. Neem contact op voor de mogelijkheden voor uw situatie.