voor bedrijven & consumenten in NL en BE

Enkele schuifdeur in de wand

Schuifdeur in de wand maken?

Schuifdeur in de wand maken
Heeft u een open verbinding tussen uw woonkamer & keuken, slaapkamer & badkamer of ergens anders in huis? Wij helpen u graag met het realiseren van een passende oplossing. Op deze pagina willen wij u specifiek helpen bij het kiezen van een systeem dat geschikt is voor montage van een minimalistische enkele schuifdeur in de wand, zoals te zien is op de illustraties.


Scrol voor instructies, of ga direct Naar de bestellijst

Voorwaarden project

Wilt u gebruik maken van deze oplossing, houdt er dan rekening mee dat dit systeem de volgende eigenschappen heeft.

- Maximale deurdikte = 40 mm
- Maximale gewicht van schuifdeur = 80 KG per deur
- Maximale schuifdeur breedte = MAX 2003 mm
- Te creëren opening in wand(breedte) = tweemaal deurbreedte + 10mm
- Te creëren opening in wand(hoogte) = deurhoogte + 70mm
- Dikte wandconstructie in Metalstud of hout = Dikte 75mm

Checklist benodigdheden

Materialen

1 Schuifdeur set

Gereedschap

Schroef/boormachine
IJzerzaag
Potlood
Meetlint
Waterpas (en/of kruislaser)
Winkelhaak
Bovenfrees (indien u deur zelf bewerkt)
Tip! Maak een foto van deze checklist met je mobiele telefoon

Montage van schuifdeursysteem

1

Bepaal sparingsafmetingen & positie

Het is belangrijk om vooraf te kiezen voor een bepaalde deurmaat, in deze verdere handleiding zullen wij met deze maat doorrekenen. Kies uw deurpositie, houd er rekening mee dat uw uitsparing minimaal 2x zo groot is als de deur.

Ww : Breedte profielconstructie
Hw : Hoogte profielconstructie
Wp : Breedte deurpaneel
Hp : Hoogte deurpaneel

Breedte opening in wand
Ww = (2x Wp) + 10 mm
Hoogte opening in de wand
Hw = Hp + 70 mm
    

Heeft u al een opening in de wand en wilt u uw deur hieraan aanpassen,
gebruik dan de deze formules om uw deurmaat te berekenen.

Breedte deur berekenen
Wp=(Ww - 10mm)/2
Hoogte deur berekenen
Hp = Hw – 70mm

    


Tip! Klik op afbeeldingen om ze groter te weergeven
2

Sparing in wand maken

In geval u een tussenwand gaat plaatsen, dient u er rekening mee te houden dat uw constructie 75 mm breed moet worden (zie in bovenstaande illustratie de Ω).
U kunt dit realiseren door:

- Een metalstud* of geschaafd houten balken constructie van 75 mm breed.
- Een kalkzand muur, neem dan die van 70 mm en dik deze op tot 75mm.

* In het geval u voor een metalstud constructie kiest, bevestig dan een stevige horizontale steunbalk op de plek waar de rail gemonteerd wordt.
Heeft u al een wand en moet u hier een sparing in maken, houdt dan de berekende maten uit stap 1 aan voor uw sparing. Houdt er rekening mee dat uw wand 75 mm dik moet worden ter plekke van het systeem.

3

Rail op maat maken

Zaag uw rail op maat n.a.v. de weergegeven tabel in de afbeelding. De maten C1 en C2 geven de maten aan die u moet afzagen.
Houdt ook rekening met het losse stukje rail van 10 cm (meegeleverd), deze dient gemonteerd te worden ter hoogte van de deuropening. Het is belangrijk dat deze zo is gemonteerd dat u deze achteraf kunt demonteren. Dit is nodig om later de wielen in de rail te brengen.

4

Monteer bodemplaat

Op de bodemplaat zijn maten genoteerd die gerefereerd zijn aan deurbreedtes. Vouw de bodemplaat naar de juiste afmeting. Monteer de plaat aan de vloer.

Heeft u een afwijkende deurafmeting, plaats dan eerst de verticale profielen zonder deze vast te maken. Deze profielen dienen strak tegen de verdikking in de bovenbalk te komen, als u deze waterpas plaatst weet u waar het einde van uw bodemplaat dient te komen en kunt u hem vouwen en bevestigen.

5

Bevestig verticale profielen.

Het eerste verticale profiel dient strak tegen de verdikking aan te komen. Zorg dat alles waterpas staat. Schroef het profiel aan de omkasting bij de boven-rail en klik hem aan de bodemplaat. Houdt met het plaatsen van het 2e profiel rekening met de breedte van uw gipsplaten. Heeft u gipsplaten van 60 cm breed, zorg er dan voor dat de plaat in het hart van het 2e profiel uitkomt. Zodat u zowel de eerste als de tweede gipsplaat eenvoudig vast kunt schroeven aan het profiel.

6

Plaats stootlijst

Voordat u de stootlijst kunt bevestigen, dient u hem eerst samen te stellen. De stootlijst bestaat uit meerdere onderdelen (zoals in de illustratie is te zien). U kunt het houten gedeelte achteraf verven.

Voor het plaatsen moeten de stootlijst en achterliggende aluminium profielen eerst op lengte worden gemaakt. Zorg dat hij precies tussen de vloer en de onderzijde van de rail past.
Komt uw schuifdeur op een haakse wand uit (ipv een doorgaande wand) dan zou de stootlijst weggelaten kunnen worden. Neem voor meer informatie en advies contact op.

7

Afgipsen

Het is afhankelijk van uw pakket hoe u afgipst.
X5 Afgipsen met een enkele gipsplaat.
X5D Afgipsen met twee gipsplaten.
X5D32 Afwerken met een OSB-plaat en een gipsplaat/tegels,

Wij adviseren in 99 van de 100 gevallen de X5D variant; met dit systeem bent u in staat aan beide zijden 3,5mm stuc aan te brengen. Als buitenste gipsplaat een stucplaat van 9 mm i.p.v. 12,5 mm. Met de 9mm plaat houdt u ruimte om te stucen. Bij de 12,5mm plaat kunt u alleen de naden dicht smeren.

8

Monteren van het open U-profiel in deur (de ophanging)

Frees een groef in de bovenzijde van de deur, waar het open U-profiel van de deur precies in past. De maten staan in de illustratie weergegeven. Bevestigt het U-profiel in de groef, zorg dat de bovenzijde van het U-profiel in een vlak ligt met de bovenzijde van de deur.

9

Maken van groef in onderzijde deur

Maak in de onderzijde van de deur een groef, zodat de vloergeleider hier straks doorheen kan schuiven. Deze groef dient 7 mm breed en 20 mm diep te worden.

10

Bevestig rubberen dop op achterzijde deur

Bij het pakket is een eindstop geleverd, wij adviseren om deze niet te gebruiken. Het is na montage niet meer mogelijk om deze te stellen of te verwijderen. Daarom adviseren wij om de meegeleverde conventionele “deurbuffer” van 10 mm dik te monteren op de kopse-kant van de deur, de zijde die in de muur schuift. Houdt er rekening mee dat uw stop tegen iets stevigs aan kan stoten. Dit zou een houten balk kunnen zijn of een balk van het regelwerk.

11

Ophangen van de deur

Om de deur op te hangen moet het stuk rail (uit stap 3) van 10 cm gedemonteerd worden. Schuif eerst de hang-rol zonder demper in de rail gevolgd door de hang-rol met demper, met de demper richting de openingszijde.

Draai dan de bevestigingsbouten in de onderzijde van de hang-rollen. Om de deur in de bout te schuiven, draait u de bevestigingsbout van de achterste hang-rol 90 graden, zodat deze haaks op de rails staat.

Schuif dan de bout in het U-profiel van de deur (zoals op de illustratie) en schuif hier achteraan de klem en draai deze vervolgens vast. Draai de deur en manoeuvreer de deur in de opening in wand, en schuif hem in de wand. Maak de tweede hang-rol met demper vast, schuif de deur iets in de wand waardoor er ruimte is om de bout en de klem in het U-profiel te schuiven, draai de klem vast. Stel de deur door met de geleverde steeksleutel, tussen de deur en de rail, de bout aan of losser te draaien. Draai de borgmoer vast als de deur goed hangt.

12

Plaatsen van vloergeleider

Schuif uw deur helemaal in de wand en klik uw vloergeleider tussen de profielen, lijm deze vast met montage-kit.

*Als u vloerverwarming heeft adviseren wij de vloergeleider te verlijmen i.p.v. te schroeven.

13

Monteer activator demper

Schuif de activator van de demper in het demonteerbare stukje rail van 10 cm.
Houdt rekening met het palletje, deze moet richting de sluitzijde van de deur richten. Schuif de activator in de rails en zet hem vast op 255 mm vanaf de openingszijde. Test een aantal keren of hij goed zit, stel hem eventueel iets bij.

14

Monteren van handgreep/slot

Het type handgreep op een schuifdeur in de wand is anders dan bij een conventionele deur. Een normaal handvat belemmerd de deur om volledig te openen. Daarom bieden wij inbouwgrepen aan, deze kunt u optioneel bestellen in de bestellijst.

Er zijn aparte sloten voor schuifdeuren:
- Bekijk alle schuifdeursloten


Xinnix X5 producten